Dildons historia

Världens första dildo

Världens första dildo

Den äldsta kända dildon är 28000 år gammal och hittades i Tyskland. Den kallas för ”stenåldersdildon” och den är gjord i sten och har ristningar som ska markera ollonet. Även i Sverige har liknande fynd gjorts, bland annat en dildo i horn från kronhjort från äldre stenåldern.

De flesta första dildos var gjorda i sten, trä, tjära, horn och andra material som lätt kunde formas som en penis.

Runt 12,000 f.kr. så hittade man sju bronsgjutna dildos i Kina. Föremålen hittades i en grav i Xian som tros vara från Han-dynastin. Dessa dildos tros ha använts av palatsets pigor som tjänstgjorde som kejserliga konkubiner.

I Kina hade rika män ofta för många fruar för att kunna tillfredställa dem alla. Därför så trodde man att genom att ge dem penis-alternativ som dildos kunna hålla dem trogna och att de inte skulle tvingas ta till lesbiskt sex.

En annan uppfinning från kineserna sägs vara ihåliga dildos som kunde släppa ut vätska vid rätt tidpunkt.

I antikens Grekland var man också flitiga dildo användare, som syns på de flertal dildos och teckningar på kvinnor som använder dildos, som har de efterlämnade. Runt 500 f.kr. började man även göra dildoformade bröd (liknande grissini) som kallades för olisbokollikes. Detta i ett försök att ta dildoutvecklingen bort från alla hårda material man tidigare använt. Man var dock fortfarande tvungen att göra brödet mycket hårdare än det som man åt, för att det inte skulle gå sönder under användning. I andra försök så använde man läder eller djurinälvor att täcka dildon i, vilket gav den en mer naturlig känsla och gjorde ytan ojämnare. Ofta användes olivolja som glidmedel för dildon.

grekisk målning av kvinna med dildos

Grekisk målning av kvinna med dildos.

Som i så mycket annat så har vi grekerna att tacka för dildons popularitet. I kuststaden Miletos på Turkiets västkust så letade man efter en specialitet att exportera runt medelhavet. Aristofanes vittnar att stadens kvinnor brukade göra ”läderpenisar” som var ungefär 20cm långa. Troligtvis så var det därifrån som man fick idén till att börja tillverka och exportera dildos. Miletos blev snabbt den största tillverkaren av dildos, och dess köpmän spred den eftertraktade sexleksaken runt medelhavet och bidrog mycket till dess ökande popularitet.

Idag är dildon väldigt populär bland par som vill hetta upp tillvaron, men i antikens Grekland sågs den som en tröst för ensamma kvinnor. En historia från 300 f.kr. berättar om en ung kvinna vid namn Metro, vars man är bortrest. Hon går till sin vännina Corrito för att låna hennes ”olisbo” (som dildo hette i antika Grekland), men får till sitt stora förtret reda på att Corrito redan lånat ut den till en annan ensam ungmö. Modfäld går Metro hem till ännu en ensam natt.

Runt samma tidsperiod gjorde man samtidigt framgångar med att använda omogna bananer som dildos i Arab-länderna och Polynesien. I Afrika påstås man ha hittat en dildo gjord av kameldynga som var täckt i lager av harts.

I Indien och Persien så var oskulder väldigt eftertraktade, men blodet från mödomshinnan ansågs vara väldigt orent och något som mannen borde hålla sig borta från. Därför brukade byns heliga man komma på bröllopsnatten med en stor stendildo och bryta mödomshinna. Detta gjordes ibland offentligt i centrum som en festlighet eller för att bevisa brudens oskuld. Det finns även många historier från mellanöstern om dildos i guld, silver eller utsmyckat elfenben.

Även de gamla egypterna hade ett stort intresse för sexleksaker. Drottning Kleopatra uppges ha varit väldigt innovativ inom området och uppges ha uppfunnit den första dildon med vibrator, något som är extremt populärt idag. Hon sägs ha instruerat sina tjänare att fylla en ihålig kalebass med arga bin. Hon använde sedan den vibrerande kalebassen att onanera med. Kleopatra sägs även ha fått en dildo i guld utav sin älskare, Julius Caesar.

Romersk Dubbeldildo

Romersk Dubbeldildo

Romarna, som med så mycket annat, tog inspiration från grekerna när det kom till dildon, och de fortsatte vara lika, om inte mer, populära under Romarriket. De sägs bland annat ha uppfunnit dubbeldildon, som kunde avnjutas tillsammans med en vän eller under ceremonier.

 

Priapus staty från pompeji

Priapus staty från pompeji

Även i Romarriket så var det sällan mannen som tog kvinnans oskuld. Här var det istället en staty av guden Priapus, känd för sin stora penis och konstanta erektion som tog oskulden, oftast offentligt så att alla kunde se.

Under medeltiden, när kristendomen hade som mest inflytande, så var allt sexuellt generellt mera tabu, så även dildos. Det betyder inte att de slutade användas, utan de fortsatta att användas flitigt, men mer bakom lyckta dörrar. En bok från tidsåldern som ordinerade bestraffningar mot olika synder, nämner specifikt användandet av penis-formade föremål för att tillfredställa sig själv. Det rekommenderade straffet för att använda en dildo var botgörelse på helgdagar i 5 år.

Utvecklingen fortsatte i världsdelar med religioner som var lite öppnare, till exempel i Asien. Däremot hände inte så mycket för dildon i sig, utan andra sexleksaker såg dagens ljus, som t.ex. knipkulor och penisringar.

Renässansen påverkade utvecklingen även för dildon, som hade återfått mycket av sitt dildofabrikforna rampljus redan när renässansen började på 1500-talet, trots kyrkans inflytande. I Italien så kallades dildon ”diletto” från italienskans ord för ”glädje”. Precis som allt annat under renässansen så var ersättnings-penisarna mycket extravaganta, utsmyckade och prisades för deras konstnärliga meriter. Sent 1500-tal dyker även det första kända användandet av ordet ”Dildo” upp i det Engelska språket. Det händer i pjäsen ”The Choise of Valentines Or the Merie Ballad of Nash His Dildo”. Pjäsen handlar om en ung man som besöker en bordell, men efter att han misslyckats att prestera sexuellt så får den prostituerade använda en dildo istället.

Under slutet på 1800-talet så började doktorer ordinera ”bäckenmassage” till kvinnor som troddes lida av ”hysteri”. Metoden gick helt enkelt ut på att läkaren sträckte ut sin hand under kvinnans kjol och masserade hennes underliv tills hon uppnådde en ”hysterisk paroxysm”. Andra gånger kunde en så kallad massagestav (dildo) användas, eller så kunde läkaren ge kvinnan en dildo med strikt order om att använda den regelbundet. Läkarna, som alla var män, gjorde på klassiskt viktorianskt manér ingen koppling mellan behandlingen och sexualitet. Metoden hade man lärt sig av de antika grekerna, som applicerade samma behandling för samma åkomma.

Ångvibrator

Ångvibrator

På 1800-talet gjordes även några andra mycket viktiga framsteg. År 1869 skapades den första vaginala vibratorn. Den var tämligen otymplig på sina 45 kg och med sitt utförande. Dessutom var den ångdriven, extremt högljudd och gick ofta sönder, till alla damers förtret. Allt det till trots så var apparaten, som ordinerades till kvinnor som led av hysteri, till stor tröst för alla läkare som hade börjat klaga på smärtor i handleden efter alla bäckenmassage.

Framstegen fortsatte år 1883 när Dr. Joseph Granville patenterade den första eldrivna vibratorn. Nämnvärt är att detta var endast 3 år efter att Thomas Edison patenterade glödlampan, och vibratorn blev den 5:e eldrivna apparaten. Vibratorn blev extremt populär bland kvinnorna, och den var även relativt billig. Allmänheten hade inga problem med det så länge man ansåg att vibratorn var i medicinskt syfte och inte för onani. När de första porrfilmerna började komma ut på tidigt 1900-tal så användes vibratorer ibland i filmerna. Först då började männen inse vad deras fruar faktiskt hade vibratorerna till och satte snabbt stopp för snusket. Dildon försvann ifrån all mainstream-media, då den mer och mer började förknippas med porr och slutade ses som en medicinsk lösning.

Rabbit dildo

Rabbit dildo

1900-talet kom och med det även många nya spännande material för dildon. Favoriten var gummi, och sedan olika konstgjorda material så som t.ex. ”cyberskin”. Själva dildodesignen utvecklades även mycket, nu började man experimentera med olika former för optimal stimulans. Under 1990-talet blev till exempel ”Rabbit dildon” den mest populära sexleksaken genom tiderna efter att ha varit med i TV-serien ”Sex and the city”.

Framt till 1990-talet så såldes dildon nästan exklusivt i porrbutiker. Sedan gjordes en uppfräschning med alternativa butiker där ord som ”porr” och ”snusk” byttes ut mot ”lust” och ”njutning”.

I slutet på 00-talet så har dildon återigen fått ett uppsving inom medicin, och säljs idag bland annat på apoteket. Där beskrivs den som ett hjälpmedel snarare än en leksak. Tänket idag är även lite annorlunda kring dildon, där det är mycket fokus på design, miljövänlighet och funktionalitet, till skillnad från den klassiska, strikt funktionella stendildon från stenåldern.

Som ni märker är dildons historia lång, och säkerligen kommer den att fortsätta så länge människan finns. Vissa gamla innovationer är fortfarande populära, så som romarnas dubbeldildo, medans Kleopatras bi-kalebass inte riktigt uppnådde samma popularitet. Vi får se vilka innovationer vi gör idag som kvarstår om 2000 år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*